Tu stii cum sa iti dai demisia?

Share catre altii:

Ei bine, da, pana si demisia este o stiinta, daca pot sa spun asa. Demisia nu inseamna ca ti-ai eliberat biroul si ai trantit usa dupa tine. Demisia nu inseamna nici ca i-ai dat sefului un mail prin care i-ai spus ca de maine nu mai ai chef sa il vezi. Trist, dar adevarat: nu toata lumea stie ce inseamna cu adevarat o demisie, care sunt consecintele si care sunt formalitatile.

Iata cateva reguli, informatii si sfaturi:

  1. Demisia se da in scris.

Daca te duci sa iti iei la revedere de la colegi si, in drum spre usa, strigi in gura mare „I quit„, nu ai rezolvat nimic. Doar ca te-ai racorit nitel. Asa ca aduna-te, pune mana, scrie o demisie si inregistreaza-o la secretariatul companiei. Consecinţa refuzului angajatorului de a înregistra demisia da dreptul salariatului de a face dovada acesteia prin orice mijloc de proba (de exemplu, poti sa o trimiti pe mail, catre reprezentantul companiei; nu uita sa pastrezi mailul ca proba).

  1. Demisia nu trebuie motivata

Ai dreptul sa nu iti justifici decizia. Dar daca vrei tu neaparat sa o faci, atunci do it. Eventual intr-un exit interview. Ca asa e civilizat.

  1. Demisia nu se aproba angajator.

Deseori angajatii mentioneaza pe demisie textul : “aprobat, director general”, asteptand semnatura reprezentantului angajatorului. Demisia este un act unilateral, ea reprezinta in exclusivitate vointa salariatului, asupra caruia vointa angajatorului nu are efect. Angajatorul doar ia la cunostinta intentia salariatului de a inceta relatiile de munca. Fie ca ii convine ca pleci, fie ca nu, angajatorul nu se poate opune.

  1. Demisia poate fi retrasa pana in ultima zi de valabilitate

Tocmai pentru ca este un act unilateral, doar salariatul are dreptul de a decide asupra ei. Prin urmare, daca doreste, salariatul poate revoca demisia pana in ultima zi a preavizului. So, daca pana la urma te decizi ca tot aici e mai bine, te duci si inregistrezi la secretariat o notificare prin care iti revoci demisia.

  1. Preavizul trebuie respectat.

Serios, chiar nu poti sa pleci de pe o zi pe alta, de capul tau. Codul Muncii stabileste doar un termen maxim al preavizului: 20 de zile lucratoare pentru salariatii cu funcţii de executie si 45 de zile lucratoare pentru salariatii cu functii de conducere. Dar nu exista nici o reglementare cu privire la durata minima a previzului. Asa ca, preavizul este cel stabilit de parti in contractul individual munca sau in contractul colectiv de munca.

Daca nu respecti previzul sau daca angajatorul nu accepta sa diminueze sau sa renunte la preaviz, atunci esti bun de plata. Angajatorul se poate indrepta in instanta impotriva ta pentru prejudiciile pe care i le-ai cauzat prin nerespectarea preavizului. In plus, te poti trezi in mijlocul unei cercetari disciplinare pentru absente nemotivate si e posibil sa ti se inceteze contractul ca sanctiune disciplinara. Asa ca solicita in scris acordul angajatorului cu privire la diminuarea preavizului sau renuntarea la aceasta perioada.

Nu uita ca scopul preavizului este acela de a asigura angajatorului posibilitatea de a lua masurile necesare inlocuirii salariatului demisionar, evitandu-se astfel consecintele negative pe care le-ar putea avea incetarea intempestiva a contractului de munca.

Poti insa demisiona fara preaviz doar in cazul in care angajatorul nu isi indeplineste obligatiile mentionate in contractul de munca.

  1. Cum se calculeaza preavizul

Termenul respectiv începe sa curga de la comunicarea demisiei catre angajator, dar nu include si ziua comunicari. Preavizul se calculeaza in zile lucratoare deci se ia in considerare timpul integral de lucru. Daca iti dai demisia la 12.00, e clar de ce ziua respectiva nu se pune la numaratoare.

Data incetarii contractului de munca o reprezinta ziua imediat urmatoare ultimei zile de preaviz, adica ziua in care salariatul nu mai are contract activ incheiat cu angajatorul. Asta ca sa stii, sa nu cumva sa pleci cu o zi mai devreme.

Si acum, spor la cautarea unui nou loc de munca!

Pana acum, nici o parere. Dar gasesti comentariile altora pe pagina de Facebook