Stie ministrul cat ma costa educatia copiilor la o scoala de stat?

Share catre altii:

L-as invita la cina sa ii spun: „Domnule ministru, news flash: scoala de stat nu e gratis! Crede-ma. Iti spune un parinte care are deja un copil in scoala de stat si la anul il inregimenteaza si pe al doilea„. Acest post vine in contextul in care Ministrul Comunicatiilor a afirmat recent ca parintii ar trebui sa platească 100 de lei pe luna, „nu mult, ceva simbolic” pentru educaţia copiilor, „ca să simtă că nu e gratis„.

Insist: scoala de stat nu e gratis! Simt pe pielea mea destul de puternic, nu doar simbolic. Este adevarat ca am suplimentat scoala de stat cu un afterschool privat, cu optionale la diverse cluburi de sport, cu excursii saptamanale si cu meditatii in particular de engleza, i-am cumparat harti, carti suplimentare fata de manuale, am ucis vreo 2 paduri pentru toate topurile de hartie consumate cu fise de lucru. Da, a fost alegerea mea, dar sa ne intelegem: scoala de stat nu e gratis!

Fiica mea a terminat clasa zero, la o scoala de stat. Am platit pentru manuale, dulapuri, decorarea clasei, covor, rechizite, serbari, uniforma. La finalul anului am primit un cadou: lista cu rechizitele pentru clasa intai. E o pagina A4 scrisa marunt, zici ca e scrisoarea lui Alex. Ioan Cuza catre popor. Si sunt convinsa ca asta e doar inceputul. Nu, domnule ministru, scoala de stat nu e gratis! Si nici nu am platit o suma „simbolica”.

Ma intreb, cei care au salarii „simbolice”, din ce suporta toate aceste cheltuieli? Asta sa fie oare solutia pentru cresterea calitatii invatamantului de stat sau pentru reducerea abandonului scolar? Care esti pe aici si nu ai dat un ban la scoala? Zi-mi si mie cum ai facut, ca devin prietena ta pe viata. Nu de altceva, dar la anul trebuie sa inmultesc totul cu 2 si aud de p-acum buzunarul meu cum se smiorcaie.

A comentat excelent pe Facebook un cititor al acestui post: As propune ca orice demnitar roman sa traiasca cu un „salariu de baza” 3 luni consecutive. In acest timp i-as incredinta in mod „simbolic” un copil scolar, doi parinti bolnavi „simbolic” si o rata lunara la un credit sau o chirie „simbolica”! In mod „simbolic” refuz sa calculez cat am investit in educatia copilului meu care a terminat clasa aVIIa si sa anticipez cat voi investi pe parcursul clasei aVIIIa! In mod „simbolic” mi-ar placea sa-i emit o factura dlui. ministru!

[In locul tau, stii ce as face? As da like la pagina de facebook, ca sa ne mai citesti si alta data povestile noastre, care, de obicei, sunt haioase (doar ca azi ni s-a atins o coarda sensibila). Daca deja ai facut-o, tot clanul nostru iti spune „multumesc”.]

2 Parerile cititorilor

  1. Noi avem copilul la waldorf, liceul bilingv Ita Weigman si nu tb. sa cumparam manuale, nu strangem bani ptr. fondul clasei, nu dam cadouri la invatatori sau profesori etc. E tot o scoala de stat. Din toamna
    avem un spatiu nou alocat in cadrul Colegiul Tehnic “Edmond Nicolau”.
    O data pe an aducem „consumabile” pentru clasa sau carti pentru premiul copilului.Ador scoala asta.
    Nimic nu e „gratis” pe lumea asta doar prostia si hotia politicienilor.

  2. Am mai spus-o si cu alte ocazii: ar trebui sa boicotam inceperea anului scolar. Noi, parintii. Nu trimitem copiii la scoala vreo 2 saptamani si le cerem sa schimbe porcaria asta de sistem numita „al educatiei”. Un sistem capusat de un sfert de veac incoace. Ii „hranim” bine si pe cei care scot manuale alternative (multe dintre ele foarte proaste), pe cei care fac meditatii in particular (pentru ca la scoala nu sunt in stare, sau nu vor sa le explice copiilor pe intelesul lor), pe cei cu „cornul si laptele”, pe cei cu „cantina after-school”… samd. In tot acest timp majoritatea copiilor esueaza. „Crema” de premianti si olimpici e atent culeasa de occidentali care-i racoleaza pe acestia inca inainte de a fi luat BAC-ul, iar noi ridicam neputinciosi din umeri, sau mai dam din cand in cand cu tifla, pe feisbuc eventual, unui sistem putred. D-aia nu se schimba sistemul! Pentru ca e vaca buna de muls.

Spune-ti parerea: