Religia in scoala – poti sa alegi, dar nu prea…

Share catre altii:

Eu nu sunt un om dus de prea multe ori la biserica. Bunicii mei erau niste credinciosi si jumatate. Parintii mei au mostenit mult mai putina credinta, iar la mine nu a mai ajuns nimic.

La inscrierea Theei la scoala, m-au pus sa completez un formular cu vrei sau nu vrei sa faca religie. Dupa ce am rupt netul in doua, incercand sa aflu cum se preda religia in scoli si despre ce li se povesteste copiilor, am decis sa spunem pas. O sa ii explic eu mai tarziu care e faza cu religia si, cand va avea ceva discernamant, o sa isi defineasca ea singura relatia cu Dumnezeu sau alte zeitati.

Am stat relaxata pentru ca am aflat ca nu sunt singura mama ciudata, mai fiind si alti copii in clasa ei care nu vor face religie. Este adevarat (si pentru asta imi fac mea culpa) ca nu mi-am pus niciodata intrebarea: dar unde vor sta copiii care nu fac religie, cand se tine ora de religie?

Cand a inceput anul scolar, am aflat si raspunsul: tot in clasa, dar mai in spate. Scoala nu are un alt spatiu, drept pentru care cei care fac religie stau mai in fata si contribuie activ la ora, cei care nu fac religie stau in spatele clasei si se joaca in liniste.

Ok, pana la urma nu e un capat de tara, m-am resemnat. Problema e ca a inceput sa vina acasa cu: „Ploua pentru ca asa vrea Doamne-doamne”, „Daca nu esti cuminte, Doamne-doamne se supara”, „Nu face aia si ailalta, ca Doamne-doamne te vede”.

Incerc sa imi educ odraslele in afara spiritului de turma, incerc sa le fac sa inteleaga logic ceea ce se intampla in jurul lor si sa ia propriile decizii pe baza unor rationamente, nu pentru ca asa vrea Doamne-doamne. Dar uite cum scoala se pune impotriva mea.

Avem, dragi parinti care sunteti in aceeasi situatie, carevasazica, 2 optiuni:

– ne resemnam si le povestim acasa cum ca ceea ce au invatat la scoala nu este adevarat, ca lucrurile stau altfel si ca o sa inteleaga doar cand vor fi mai mari (daca nu e prea tarziu);

– luam copilul de la scoala pe durata orei de religie (fixate strategic, as putea spune, fix in mijlocul zilei de cursuri), ceea ce, sa fim seriosi, e ceva imposibil.

Multumesc BOR si Ministerul Educatiei, bine gandit!  Traiasca dreptul de a alege.

Pana acum, nici o parere. Dar gasesti comentariile altora pe pagina de Facebook