Marketing sau realitate? Despre sofranel, gac, curcumin si bifidus

Share catre altii:

Este fascinant cum apar pe piata tot felul de ingrediente si substante noi, cu nume care mai de care mai ciudate, dar care, in opinia agentiilor de marketing, au proprietati incredibile cu aplicare in mai multe domenii. Industria de beauty si cea farmaceutica nu mai stiu ce fructe magice sa descopere, care sa ne vindece de toate bolile in maxim o saptamana, sa ne faca tenul ca fundul de bebelus, eventual chiar peste noapte si sa ne faca parul numai valuri de bucle.

Aflu de pe internet ca uleiul de sofranel este recomandat in curele de slabire pentru scaderea colesterolului si a grasimii de pe abdomen. Dar pe rafturile magazinelor exista si un sampon cu ulei de sofranel, pentru parul vopsit, de la Le Petit Marseillais. Sper ca nu iti reduce numarul firelor de par asa cum iti reduce grasimea de pe abdomen. Cred sincer ca are si efect de intarire al unghiilor! Dar inca nu si-au dat ei seama. Iar daca nu vrei sa te speli cu el pe cap, esti sfatuit sa il folosesti la gatit fiind ideal pentru prajit. Orice, numai sa il cumpari.

A aparut pe piata curcuminul (se vinde la capsule), extras din planta numita curcuma, recomandat de industria pharma ca antioxidant si antinflamator natural. El este insa si ingredient primar al pudrei de curry, foarte populara in bucataria indiana. Si atunci, sa fie oare curry secretul siluetei „noninflamate” a indienilor?

Sucul de gac, noua pasiune a tarilor vestice, te protejeaza de arterioscleroza prevenind oxidarea colesterolului, cel putin asa ne spun comerciantii. Pe de alta parte, se pare ca ajuta si la vindecarea conjunctivitei si a cataractei. Unii cercetatori au descoperit ca ar avea si efect anticancerigen. Dar, sincer, cum sa emiti un comunicat de presa si sa spui ca gacul este recunoscut pe plan mondial datorita unor „proprietati inca necunoscute”? Acum, ori o companie a „sponsorizat” Academia de Stiinţe Agricole si Silvice din Romania, care a declarat acest lucru, ori PRul institutiei respective are grave probleme de exprimare.

Pe bifidus din iaurturi il stim deja, dupa ce l-am ridicat in slavi, observam ca exista cercetatori care ne explica faptul ca bem iaurt cu bifidus degeaba, avand in vedere ca e nevoie de cantitati industriale ca bifidus sa isi faca efectul. Presimt ca facem loc unei noi inovatii in ceea ce priveste iaurtul. Who knows, poate iaurtul cu sofranel va face ravagii pe piata.

Pana acum, nici o parere. Dar gasesti comentariile altora pe pagina de Facebook