CVul nu este obligatoriu la angajare

Share catre altii:

Daca mai citesc pe undeva ca un CV este document obligatoriu la angajare sau in dosarul de personal, innebunesc. Pe bune. Va vine sa credeti sau nu, desi tendinta pietei este total alta, legislatia nu impune prezentarea unui CV in scopul angajarii. Pe de alta parte, legislatia nici nu interzice angajatorilor sa solicite acest document candidatilor.

Din nefericire, in practica,  nu numai ca CVul este considerat „obligatoriu” la angajare, ci unii angajatori au inceput sa solicite candidatilor tot felul de documente suplimentare care nu au nici o legatura cu formarea si experienta profesionala a candidatilor (ultima factura de utilitati, raportul de la biroul de credit etc).

Dar sa revenim la CV:

Codul muncii nu contine nici o prevedere in acest sens. Aici e clar. Daca voi totusi o gasiti, sa mi-o aratati si mie.

HG 500/2011 privind registrul general de evidenţă a salariaţilor prevede ca sunt obligatorii urmatoarele documente: “actele necesare angajarii (certificat medical, autorizatii certificate, atestari)… precum si orice alte documente care certifica legalitatea si corectitudinea completarii in registru (carte de identitate)”. Ori, in Revisal nu se completeaza nici o informatie cuprinsa in CV. Deci si aici e clar.

CVul poate fi folosit insa „in scopul sporirii transparentei si exactitatii informatiilor existente pe piata fortei de munca”, conform HG 1021/2004. Dar, nota bene, nu e obligatoriu! Exista si alte documente care pot atesta experienta profesionala.

Ne-am inteles, da? 🙂

 PS. Cuvantul „curriculum” provine din limba latină unde avea semnificaţii multiple: „alergare”, „cursă”, „parcurgere”, „drum”, „scurtă privire”, „în treacăt”; de aici şi semnificaţia contemporană: parcurs, drum de viaţă sau carieră („curriculum vitae„).

poza: freepik.com

Pana acum, nici o parere. Dar gasesti comentariile altora pe pagina de Facebook